Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου είναι ένας από τους δήμους της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών, που προέκυψε με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, από τη συνένωση των παλαιότερων δήμων Μοσχάτου και Ταύρου. Ο δήμος έχει μόνιμο πληθυσμό 40.413 κατοίκους, σύμφωνα με την απογραφή του 2011. Έδρα του είναι το Μοσχάτο. Η έκτασή του είναι 5,24 τ.χλμ.
Μοσχάτο
Το Μοσχάτο είναι νότιο προάστιο της Αθήνας, δημοτική ενότητα και έδρα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου της Περιφερειακής Ενότητας Νοτίου Τομέα Αθηνών.
Ιστορία
Η Iστορία του Μοσχάτου ξεκινάει αμυδρά από την προϊστορική εποχή για να γίνει πιο συγκεκριμένη στους κλασσικούς χρόνους, από τους οποίους τα σχετικά αρχαιολογικά ευρήματα δεν είναι ευκαταφρόνητα. Στη συνέχεια η μεγάλη σκοτεινή περίοδος που εκτείνεται ως τους νεότερους χρόνους, περιμένει εκείνους που θα τη φωτίσουν.Γεωλογικά, το Μοσχάτο κυριολεκτικά «αναδύθηκε» από τα νερά του Σαρωνικού.
Κατά τα προϊστορικά χρόνια και ως την εποχή του Θεμιστοκλή (5ος αιώνας π.Χ.) ο Πειραιάς ήταν νησί, μια περιοχή αποκομένη από μια αβαθή θαλασσινή λωρίδα που άρχιζε από το σημερινό Ν. Φάληρο και κατέληγε στην περιοχή του Ι. Ν. Αγ. Διονυσίου, στα δυτικά του πειραϊκού λιμανιού.Ο Κηφισός είχε τις εκβολές του μέσα στο αρχαίο λιμάνι του Κάνθαρου, το σημερινό εμπορικό λιμάνι. Για ν’ αποφευχθεί όμως η επίχωση του λιμανιού, οι Αθηναίοι οδήγησαν τις εκβολές του ποταμού στην παραλία του σημερινού Μοσχάτου, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα την ταχύτερη πρόσχωση του φαληρικού όρμου.Με τη γεωλογική εκείνη μεταβολή ο κοίλος φαληρικός όρμος κατακλύστηκε προοδευτικά από τα φερτά υλικά του ποταμού και των χειμάρρων και από εκείνη την περίοδο μπορούμε να κάνουμε πια λόγο για την εμφάνιση και το σχηματισμό του Μοσχάτου.Οι διάφορες και ενδιαφέρουσες αποκαλύψεις αρχαιοτήτων που έγιναν κατά καιρούς στο χώρο του δήμου του Μοσχάτου δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι κατά την αρχαιότητα το Μοσχάτο είχε κατοικηθεί και αποτελούσε τμήμα ή οικισμό κάποιου δήμου της αρχαίας Αθήνας.Βέβαιο είναι δε ότι το Μοσχάτο αποτελούσε έδαφος του Τετρακώμου, δηλαδή των τεσσάρων δήμων της αρχαιότητας, οι οποίοι αποτελούνταν από τους δήμους του Πειραιά, του Φαλήρου (σημερινού Π. Φαλήρου) των Θυμαιταδών που τοποθετείται στα δυτικά του Πειραιά στο σημερινό Κερατσίνι, και το γνωστό από αρχαία κείμενα δήμο της Ξυπέτης, του οποίου η θέση δεν έχει καθοριστεί ακόμη.Πάντως, βάσει των μέχρι στιγμής δεδομένων, ύστερα από μελέτες που έχουν γίνει, το σημερινό Μοσχάτο αν δεν ταυτίζεται με το δήμο της Ξυπέτης, σίγουρα ήταν τμήμα ή οικισμός που ανήκε στο δήμο αυτό, του οποίου το αρχαιότερο όνομα ήταν Τροία, γεγονός που μαρτυρά ότι η περιοχή είχε κατοικηθεί από την προϊστορική εποχή.
Από το 16ο έως τον 19ο αιώνα, από μαρτυρίες που έχουμε από ξένους ταξιδιώτες φιλέλληνες που επισκέπτονταν τότε τα μέρη μας, η περιοχή του σημερινού Μοσχάτου ήταν καλυμμένη σε μεγάλη έκταση από τις ελιές του περίφημου Ελαιώνα της δυτικής Αττικής και από αμπελώνες οι οποίοι έφταναν να απέχουν μόλις 400 μ. από τη θάλασσα. Χαρακτηριστικά, ο σπουδαιότερος ίσως επισκέπτης του παλαιού Μοσχάτου, ο Γάλλος συγγραφέας Φρανσουά Σατωβριάνδος, περνώντας από την περιοχή γύρω στο 1806, περιγράφει τους αμπελώνες ως θέαμα ανάλογο των αμπελώνων της Βουργουνδίας, περιοχή της πατρίδας του με τους πιο φημισμένους αμπελώνες του κόσμου.Από το γεγονός αυτό βγαίνει το συμπέρασμα ότι την εποχή εκείνη καλλιεργούνταν στην περιοχή μας κόκκινα ή μαύρα σταφύλια, πιθανώς μοσχάτα, απ’ όπου ίσως πήρε και το σημερινό της όνομα η πόλη.
Αρχικά η περιοχή αυτή κατά τις μακρινές προϊστορικές εποχές είχε το όνομα Τροία.Κατά την κλασική εποχή (5ος αιώνας π.Χ.) το όνομα Τροία παραμερίστηκε και ο ίδιος τόπος, που στη συνέχεια έγινε ένας από τους δήμους της Αθήνας, πήρε το περίεργο και ανεξήγητο ως τώρα όνομα Ξυπέτη.
Προς το τέλος του 18ου αιώνα η παραλία ανάμεσα στα δύο Φάληρα, που ένα μεγάλο τμήμα της ανήκει στο Μοσχάτο, ονομαζόταν από τους ξένους περιηγητές Μεσία.Τέλος, δεν έχει καθοριστεί ακόμη πότε πήρε η περιοχή το σημερινό της όνομα, όμως πολλοί πιστεύουν ότι η αιτία για το όνομα αυτό ήταν κάποιο αμπέλι με «μοσχάτα» σταφύλια, που όπως βεβαιώνουν και παλιοί Μοσχατιώτες , ένα τουλάχιστον αμπέλι με σταφύλια της ποικιλίας αυτής σωζόταν ως τις αρχές του αιώνα.
Το Μοσχάτο από το τελευταίο τέταρτο του περασμένου αιώνα και μετά.
Η περιοχή που καλύπτεται σήμερα από την πόλη του Μοσχάτου, πριν από ένα περίπου αιώνα, δεν είχε ακόμα αποκτήσει κάποιο συγκεκριμένο όνομα. Ηταν μια ασήμαντη γωνιά της Αττικής σκεπασμένη στη μεγαλύτερη έκταση της από καλλιέργειες και από το γνωστό αρχαίο Ελαιώνα, ο οποίος άρχιζε από τα βόρεια του λεκανοπεδίου και κατέβαινε ως την παραλία περίπου του Μοσχάτου. Την περιοχή αυτή διέσχιζαν δύο τρεις δρόμοι, είχε ελάχιστες αγροικίες, ενώ στα δεξιά και αριστερά του δρόμου Αθηνών-Πειραιώς είχε σχηματιστεί από ξύλινα παραπήγματα μικρός οικισμός γνωστός με το όνομα Παράγκες ή Μπαράγκες. Σ’ αυτές τις Παράγκες, στη μέση περίπου της πορείας τους, οι κουρασμένοι ταξιδιώτες μπορούσαν ν’ απολαύσουν το δροσερό νερό με το λουκούμι και να ξεδιψάσουν τα ζώα τους στις ποτίστρες.Μέσα σ’ εκείνο το καταπράσινο τοπίο, τοπογράφοι της εποχής κατέγραψαν σπαρμένα εδώ κι εκεί μικρά εξωκλήσια, που στα πανηγύρια τους έτρεχαν οι παλιοί Αθηναίοι για να χαρούν και να ξαποστάσουν, όπως μας αφηγείται γνωστός συγγραφέας της εποχής εκείνης. Ενα από αυτά ήταν και το μικρό εξωκλήσι που βρισκόταν στην περιοχή του Μοσχάτου.Την πιο παλιά πληροφορία γι αυτό το εκκλησάκι τη συναντάμε σε χάρτη του Γερμανού τοπογράφου Σταντζ, δημοσιευμένο στα 1862 όπου το εξωκλήσι σημειώνεται με σταυρό μέσα σε ακαλλιέργητο κτήμα, πλάι στο μοναδικό δρόμο της περιοχής (σημερινή Λεωφ. Μακρυγιάννη) και στο σημείο που βρίσκεται σήμερα ο Ιερός Ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρα.
Την ίδια εποχή (1876) οι επίτροποι του μικρού ναού καταβάλλουν προσπάθειες να επισκευαστεί ο χωματόδρομος που οδηγούσε στο ναό, με τη συμβολή και της Εταιρείας Σιδηροδρόμων Αθηνών-Πειραιώς. Η Εταιρεία για να συμβάλει στην εξυπηρέτηση των προσκυνητών αποφάσισε ο σιδηρόδρομος να σταματάει στο Μοσχάτο, και όσοι έχουν εισιτήριο Αθηνών-Φαλήρου να μπορούν τη μέρα της γιορτής να κατεβαίνουν στο Μοσχάτο, και με το ίδιο εισιτήριο να συνεχίζουν τη διαδρομή τους προς το Φάληρο, το γνωστό τότε θέρετρο της πρωτεύουσας.Ο κτήτορας (ιδρυτής) του εξωκλησιού μας είναι άγνωστος. Το εκκλησάκι αρχικά ήταν αφιερωμένο στη μνήμη της «Αποτομής της κεφαλής του Τιμίου προδρόμου» και όχι στη Μεταμόρφωση του Σωτήρος όπως είναι σήμερα. Η αλλαγή της επωνυμίας του ναού σε «Μεταμόρφωση του Σωτήρος» έγινε πολύ πιθανό προς το τέλος του περασμένου αιώνα για να μη συμπίπτει το πανηγύρι του μ’ εκείνο του γειτονικού εκκλησιδίου του Αγ. Ιωάννη στο Ρέντη.
Λίγο πριν από το 1912 οι λιγοστοί κάτοικοι της περιοχής αποφάσισαν να μεγαλώσουν το εξωκλήσι με σκοπό να μπορεί να εξυπηρετήσει τους πολυάριθμους προσκυνητές που συνέρεαν στη γιορτή του. Το πανηγύρι είχε ήδη αποκτήσει πλατιά φήμη σε όλη την Αττική.Το Μοσχάτο σιγά σιγά αρχίζει ν’ αποκτά τη μορφή συνοικισμού κι έτσι κατά το έτος 1918 το εκκλησιαστικό συμβούλιο (μοναδική αντιπροσωπευτική αρχή της περιοχής εκείνη την εποχή) κάνει προσπάθειες για ανέργεση σχολείου στον περίβολο του ναού και για διορισμό δασκάλου. Το πρόβλημα όμως ήταν μεγάλο λόγω των ανύπαρκτων εκείνη την εποχή οικονομικών δυνατοτήτων. Ετσι προτείνεται η κατασκευή υπαίθριου δημοτικού σχολείου που θα λειτουργούσε κάτω από ένα υπόστεγο στον κήπο της εκκλησίας. Αργότερα όμως, στα 1927 ήταν ήδη έτοιμο το νέο διδακτήριο του Μοσχάτου που κατασκευάστηκε περίπου εκεί όπου σήμερα βρίσκεται το σιντριβάνι της σύγχρονης πλατείας.Με την πάροδο των χρόνων και με τη συμβολή των κατοίκων του (πολλοί από αυτούς πρόγονοι γνωστών σημερινών οικογενειών της περιοχής) το Μοσχάτο κατάφερε μέσα στα τελευταία χρόνια αυτού του αιώνα να γίνει μία καλά οργανωμένη, σύγχρονη και υπό συνεχή οικονομική και πολιτιστική αναβάθμιση πόλη.
Χαρακτηριστικά
Οριοθετείται δυτικά από τον Κηφισό και ανατολικά από την τεχνητή κοίτη του Ιλισσού, ενώ νοτίως βρέχεται από τον Φαληρικό όρμο. Το βόρειο τμήμα του διασχίζουν οι γραμμές του Ηλεκτρικού και η οδός Πειραιώς που χωρίζουν την περιοχή κατοικίας από τη βιομηχανική περιοχή του Μοσχάτου, η οποία περιλαμβάνει βιοτεχνίες υποδημάτων, ενδυμάτων, τροφίμων, κεραμικών και οικοδομικών υλικών.
Οι κάτοικοι του Μοσχάτου το 1940 αριθμούσαν μόλις τους 12.903, ενώ κατά την απογραφή του 2001 ανέρχονταν στους 23.513. Το 2011 με το Πρόγραμμα Καλλικράτης, ο Δήμος Μοσχάτου συγχωνεύτηκε με τον Ταύρο για να δημιουργηθεί ο νέος Δήμος Μοσχάτου-Ταύρου.
Η κεντρική και μεγαλύτερη πλατεία του Μοσχάτου είναι η Πλατεία Μεταμορφώσεως όπου βρίσκεται και ο ομώνυμος καθεδρικός ναός Μεταμορφώσεως του Σωτήρος, ενώ η δεύτερη μεγαλύτερη πλατεία είναι η Πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου η οποία βρίσκεται στην οδό Κοραή, απέναντι από το Δημαρχείο της πόλης. Το Μοσχάτο διαθέτει ένα μεγάλο δίκτυο σύγχρονων πεζοδρόμων.
Συγκοινωνίες
Συνδέεται οδικά με το κέντρο της Αθήνας και τον Πειραιά μέσω της οδού Πειραιώς και μέσω της λεωφόρου Ποσειδώνος με τα άλλα προάστια. Ο δήμος εξυπηρετείται από το σιδηροδρομικό δίκτυο του Ηλεκτρικού και του τραμ (γραμμή 1), και αστικές λεωφορειακές γραμμές.
Πολιτιστικοί Σύλλογοι – Σωματεία
Κοινωνική Μέριμνα Μοσχάτου – Διονύσιος Θεοφιλάτος
ΤΟ ¨ΣΠΙΤΙΚΟ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ¨
Τηλέφωνα: 210.94.18.193- 210.94.15.663
Φαξ: 210.94.19.063
Email: [email protected]
Διεύθυνση: Κοραή 40, Μοσχάτο, 18345
Το «Σπιτικό της αγάπης» της ΚΜΜ λειτουργεί από το 1962 και είναι ίσως ο μοναδικός χώρος στην Ελλάδα που στεγάζει και φροντίζει ολοκληρωτικά, άπορους παππούδες και γιαγιάδες, χωρίς να απαιτεί την παραμικρή εισφορά τους. Στεγάζει ανθρώπους που στην πιο ευάλωτη περίοδο της ζωής τους, στα γεράματα, βρέθηκαν χωρίς χρήματα και χωρίς ανθρώπους γύρω τους.
Πως λειτουργεί
Δε λειτουργεί με κρατικούς πόρους, δεν είναι μια ιδιωτική κερδοσκοπική επιχείρηση.
Χρηματοδότες της είναι, Άνθρωποι με το Α κεφαλαίο, που νοιώθουν τον πόνο του συνανθρώπου τους, προσφέροντας πολλές φορές ακόμα και από το υστέρημά τους.
Με αυτή τη γενναιοψυχία, από το 1962 μέχρι σήμερα, περισσότεροι από 520 πονεμένοι παππούδες & γιαγιάδες, οι πιο πολλοί εξ’ αυτών εντελώς άποροι, έζησαν τα τελευταία χρόνια της ζωής τους, σε ένα ζεστό σπιτικό και σε συνθήκες οικογένειας.
Διαθέστε λίγα λεπτά και δείτε σε ένα μικρό video, τη μεταστροφή που κάνει η «Δύναμη της Αγάπης» στη ζωή των ανθρώπων, όταν δίνεται άδολα και με ενσυναίσθηση. Πατήστε για περισσότερα ΕΔΩ.
Ποιους φιλοξενεί
Η επιλογή των φιλοξενουμένων Παππούδων & Γιαγιάδων, γίνεται με κριτήρια επιλογής που πάνε κόντρα στην ¨Έκπτωση¨ της εποχής μας.
Αυτός που προηγείται δεν είναι αυτός που δίνει τα περισσότερα, αλλά αυτός που έχει τα λιγότερα. Είναι ο πιο ανήμπορος, αυτός που δεν έχει καθόλου εισόδημα, δεν έχει σπίτι, δεν έχει παιδιά ή στενούς συγγενείς να του σταθούν.
Οι συνάνθρωποί μας που έχουν αποκάμει. Οι απελπισμένοι!
Αυτοί οι άποροι Παππούδες & Γιαγιάδες, είναι τα αδύναμα μέλη της μεγάλης μας οικογενείας.
Μόνοι τους πλέον δεν μπορούν. Από εμάς περιμένουν.
Πνευματική Εστία Μοσχάτου
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Φάρασα Καππαδοκίας
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
2o Σύστημα Προσκόπων Μοσχάτου
Τηλέφωνο επικοινωνίας 2104833112
Διεύθυνση Κωνσταντινουπόλεως 72, Μοσχάτο
ΠΑΣΥΠΚΑ – Πανελλαδικός Σύνδεσμος Παραπληγικών Και Κινητικά Αναπήρων
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Αθλητικοί Σύλλογοι
Αναλυτικά ακολουθούν όλοι οι αθλητικοί σύλλογοι της περιοχής
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ (ΜΠΑΣΚΕΤ)
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΟΜΙΛΟΣ ΠΕΤΟΣΦΕΡΙΣΗΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΑΚΑΔΗΜΙΑ VOLLEY
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
ΑΘΛΗΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΚΑΡΑΤΕ WADO CLUB
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΝΟΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
O Σύλλογος “Πνοή Μοσχάτου” ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα εδώ και 10 χρόνια έχοντας ως βασικό στόχο να εντάξει τον αθλητισμό στην καθημερινότητα των παιδιών με έναν διαφορετικό τρόπο.
Μια καθημερινή δραστηριότητα, συνδυάζοντας τα παιχνίδια, τη φιλία και την άσκηση.
Ο Σύλλογος, μέλος της Ελληνικής Γυμναστικής Ομοσπονδίας (ΕΓΟ) και με αθλητική αναγνώριση από τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, έχει λάβει μέρος σε Πανελλήνιους Αγώνες Ρυθμικής Γυμναστικής για Όλους λαμβάνοντας αξιόλογες θέσεις. Η εμπειρία των παλιών αθλητριών και η όρεξη των νέων είναι το μυστικό που κάνει την ομάδα μια αθλητική οικογένεια.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΥΛΛΟΓΟΥ
ΧΡ.ΣΜΥΡΝΗΣ 111 Ά ΟΡΟΦΟΣ 18345 ΜΟΣΧΑΤΟ
ΤΗΛ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ 6936732307
Site: www.pnoi-moschatou.gr
Email: [email protected]
Instagram: pnoi_moschatou
Facebook:pnoi_moschatou
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ TAE KWON DO ΠΡΟΜΗΘΕΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Τα στοιχεία επικοινωνίας είναι τα παρακάτω: τηλ-φαξ: 2114080252
email:[email protected]
facebook:Αθλητικός Σύλλογος Προμηθέας Μοσχάτου
instagram: Αθλητικός Σύλλογος Προμηθέας Μοσχάτου.
Καλλιεργείται το ολυμπιακό άθλημα του ταε κβο ντο από ηλικίες 4 ετών και άνω. Το Ολυμπιακό Άθλημα του ταε κβο ντο είναι 3ο άθλημα σε αριθμό σωματείων και είναι πίσω μόνοαπό μπάσκετ και ποδόσφαιρο. Στα ατομικά αθλήματα είναι πρώτο. Αυτό δείχνει την δυναμικήτου.
ΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ TAE-KWON-DO ΤΟ ΜΟΣΧΑΤΟ
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
ΑΟ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
ΑΟ ΘΥΕΛΛΑ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
ΑΠΟΛΛΩΝ
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
ΣΦΙΓΜΟΣ Σύλλογος Φίλων Γυμναστικής Μοσχάτου
Ο Σύλλογος Φίλων Γυμναστικής Μοσχάτου (Σ ΦΙ Γ ΜΟΣ) με έτος ιδρύσεως το 1999, ιστορικό σωματείο της πόλης, έχει ως κύριο σκοπό τη συστηματική καλλιέργεια και την ανάπτυξη των δυνατοτήτων των αθλητών της για τη συμμετοχή τους σε αθλητικούς αγώνες καθώς και την ανάπτυξη και διάδοση του Ολυμπιακού Αθλήματος της ΡυθμικήςΓυμναστικής. Είναι μέλος της Ε.Γ.Ο.και της Α.Ε.Σ.Γ.Α., διαθέτει ειδική αθλητική αναγνώριση (ΟΡ09) και είναι εγγεγραμμένος στο Μητρώο Αθλητικών Σωματείων της Γ.Γ.Αθλητισμού. Στηρίζει τον μαζικό αθλητισμό με τα τμήματα υποδομών τα οποία αποτελούν τον πυρήνα του συλλόγου, τροφοδοτώντας τις αγωνιστικές κατηγορίες του. Ο Σ ΦΙ Γ ΜΟΣ πρωτοστατεί στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα και σε Πανελλήνιους, Διεθνείς Διαγωνισμούς Contest Festival. Επί σειρά ετών βρίσκεται στην κορυφή των Σωματείων της Ρυθμικής Γυμναστικής και για το έτος 2019 στην 1ηθέση της κατάταξης. Αθλήτριες μας είναι μέλη της Εθνικής Ομάδας Ρυθμικής Γυμναστικής και συμμετέχουν σε Παγκόσμια και Πανευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Πολλές αθλήτριες του Συλλόγου Σ ΦΙ Γ ΜΟΣ, έχουν μοριοδοτηθεί μέσα από Πανελλήνια, Σχολικά Πρωταθλήματα για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση. Ο σύλλογος στελεχώνεται από καταξιωμένες προπονήτριες οι περισσότερες πρώην προπονήτριες Εθνικών Ομάδων, όλες απόφοιτες ΣΕΦΑΑ με ειδικότητα την Ρυθμική Γυμναστική και διαθέτουν άδεια ασκήσεως επαγγέλματος από την Γ.Γ.Αθλητισμού. O Σ ΦΙ Γ ΜΟΣ με πίστη στις αξίες του ευ αγωνίζεσθαι επιδιώκει, μέσα από την προσφορά υψηλής αθλητικής εκπαίδευσης στον μαζικό και στον αγωνιστικό αθλητισμό:
•Να προάγει τη σωματική και τη ψυχική υγεία των νέων
•Να ευαισθητοποιήσει τους νέους σε αξίες όπως είναι η ομαδικότητα, η ευγενής άμιλλα, η ανεκτικότητα και η αλληλεγγύη
•Να δημιουργήσει υγιή θωράκιση απέναντι σε επικίνδυνα ελκυστικές συνήθειες της σύγχρονης κοινωνίας
•Να δημιουργήσει πρωταθλητές που κάνουν υπερήφανους τους ίδιους, τον Σύλλογο, τον Δήμο μας και την Ελλάδα.
Στοιχεία επικοινωνίας:
Διεύθυνση έδρας: Μιαούλη 60 183 45, Μοσχάτο Κλειστό Γυμναστήριο 1ος όροφος, γραφείο 4.Τηλ:6937105285,email: [email protected]
http://www.sfigmos.com
http://www.facebook.com/S.FI.G.MOS.
Αθλητικός Σκοπευτικός Σύλλογος Σταθερού Στόχου και Πρακτικής Σκοποβολής ΒΕΛΗΝΕΚΕΣ
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
ΛΕΩΝ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΚΑΛΑΘΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ
Στοιχεία επικοινωνίας :
Έδρα – Γραφεία : Καποδιστρίου 2-4, 2ο Κλειστό γήπεδο Μοσχάτου
Τηλέφωνα επικοινωνίας :
6972 736817 κ. Λουκή Μαρίνα – Πρόεδρος
6945 189285 κ. Τυμπάμπογλου Δέσποινα – Γεν. Γραμματέας
email : [email protected]
website : http://www.asleon.org
Το αθλητικό σωματείο Λέων Μοσχάτου ιδρύθηκε το 1982 από μία ομάδα Μοσχατιωτών, με τον κ. Παπαδάκη Χρήστο να διατελεί πρόεδρος από ιδρύσεως μέχρι και το έτος 2005. Το σωματείο είχε αξιόλογη πορεία στον χώρο του μπάσκετ, με την ομάδα των γυναικών να έχει αρκετές επιτυχίες στο ιστορικό της.
Το 2005 ο κ. Παπαδάκης αποφάσισε να αποσυρθεί από τον ενεργό χώρο του αθλητισμού και στις εκλογές που ακολούθησαν νέος πρόεδρος του σωματείου εκλέχτηκε ο κ. Λουκής Ελευθέριος. Μαζί με μια ομάδα ατόμων που επέδειξαν ιδιαίτερο ζήλο και αυτοθυσία, ο Λέων Μοσχάτου έκανε ριζική αναμόρφωση των στόχων του και ξεκίνησε την ανοδική πορεία του στον χώρο του μπάσκετ ανδρών.
Τα τρία χρόνια που ακολούθησαν, από την αγωνιστική περίοδο 2005 2006 μέχρι και την αγωνιστική περίοδο 2007-2008 ο Λέων Μοσχάτου κατατασσόταν πάντα στην πρώτη 5άδα των ομάδων της Δ ΕΣΚΑΝΑ. Με συνεχείς αλλαγές στο δυναμικό της η ομάδα του Λέων Μοσχάτου κατάφερε την αγωνιστική περίοδο 2008-2009 να ανέβει στην ανώτερη κατηγορία της ομοσπονδίας, την Γ ΕΣΚΑΝΑ. Ο Λέων Μοσχάτου κατάφερε μέσα σε 4 μόλις χρόνια, να κατακτήσει την μεγαλύτερη διάκριση που είχε υπάρξει στην ιστορία του, την άνοδο σε ανώτερη κατηγορία. Στις εκλογές του 2013 αναδείχτηκε νέο ΔΣ στην ομάδα, μετά την αποχώρηση του -επίτιμου πλέον- κ. Λουκή Ελευθέριου από την προεδρία. Νέοι άνθρωποι με επικεφαλής την κ. Λουκή Μαρίνα, πήραν την τύχη της ομάδας στα χέρια τους και συνέχισαν την επιτυχημένη της πορεία.
Μετά από ένα μικρό διάλειμμα στην Δ Κατηγορία, η ομάδα μας ανέβηκε ξανά στην Γ ΕΣΚΑΝΑ και τον Απρίλιο του 2016 έκανε την μεγαλύτερη επιτυχία στην μέχρι στιγμής ιστορία της την άνοδο στην Β ΕΣΚΑΝΑ.
Μετά από 3 χρόνια παραμονής στην Β ΕΣΚΑΝΑ, η ομάδα βρέθηκε ξανά στην Γ ΕΣΚΑΝΑ, έχοντας ως βασικό στόχο την ανανέωση του ρόστερ και του τεχνικού της επιτελείου. Αξιοσημείωτη είναι πλέον και η πορεία της ομάδας μας στα τμήματα ακαδημιών. Με το τμήμα
των μπεμπέ να υποδέχεται τα μικρά λιονταράκια, τμήματα μίνι, παίδων και εφήβων και τμήματα κοριτσιών, η ομάδα μας έχει πλέον καθιερωθεί στο χώρο του αθλητισμού. Στο ΔΣ έχουν πλέον προστεθεί και νέα αξιόλογα μέλη για να βοηθήσουν την πορεία της
ομάδας, αποτελούμενο από τους : Πρόεδρο – Λουκή Μαρίνα, Αντιπρόεδρο – Καμπούκο Φίλιππο, Γ. Γραμματέα – Τυμπάμπογλου Δέσποινα, Αν. Γ. Γραμματέα – Μελαχρινό Μπάμπη, Ταμία – Μαζάρωφ Δημήτρη, Γενικό Αρχηγό – Λεγάκη Νίκο, Έφορο Σωματείου – Λυράκο Γιάννη, Έφορο Μπάσκετ – Μαραζιώτη Βαγγέλη, Σύμβουλο – Μιχαηλίδη Μιχάλη και αναπληρωματικά μέλη τους κ. Κατσιμίχα Έφη, Χατζηπαναγιωτίδη Ανέστη και Λουκή Ελευθέριο.
Ο Λέων Μοσχάτου, έχει ξεκινήσει να γράφει πλέον νέα ιστορία με στόχο να αθληθούν όλα τα παιδιά του Μοσχάτου αλλά και των γειτονικών δήμων και να φέρει τα παιδιά αλλά και τους γονείς τους κοντά στον αθλητισμό. Ο Λέων Μοσχάτου αποτελεί πλέον βασικό κομμάτι της αθλητικής ζωής του Μοσχάτου.
Ιριδες Μοσχάτου
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Ταύρος
Ο Ταύρος είναι δημοτική ενότητα του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου στην περιφέρεια του Νοτίου Τομέως Αθηνών στην Αττική. Ο πληθυσμός του ανέρχεται σε 14.963 κατοίκους και η έκτασή του είναι 2.125 στρέμματα.
Ο παλιός δήμος Ταύρου που είναι σήμερα τμήμα του ευρύτερου Καλλικρατικού Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου ανήκει στο ΝΔ τμήμα του πολεοδομικού Συγκροτήματος της Αθήνας.Θεωρείται λόγω θέσης σαν συνδετικός κόμβος μεταξύ του κέντρου της Αθήνας και του Πειραιά, συνορεύει στα βόρεια με τον Ρουφ με όριο την Σαλαμίνος και την Λεωφόρο Πέτρου Ράλλη, ΒΑ με τα Πετράλωνα με όριο την Λεωφόρο Πειραιώς και την οδό Χαμοστέρνας, ανατολικά με την Καλλιθέα με όριο την Οδό Θεσσαλονίκης και τις σιδηροδρομικές γραμμές του ΟΣΕ, νότια με το Μοσχάτο, δυτικά με τον Άγιο Ιωάννη Ρέντη και ΒΔ με το Αιγάλεω με όριο την Οδό Αγίας Άννας.
Ιστορία
Το 1934 έγινε ο διαχωρισμός των Δήμων και Κοινοτήτων από το Δήμο Αθηναίων. Ανάλογα με τον αριθμό των κατοίκων της περιοχής που απόσπονταν χαρακτηρίζονταν αυτή Δήμος η Κοινότητα. Έτσι, μεταξύ των Κοινοτήτων που ιδρύθηκαν τότε ήταν και η πρώην Κοινότητα Νέων Σφαγείων. Ο πληθυσμός της νέας Κοινότητας με βάση την απογραφή του έτους 1928 ήταν τότε 6.200 κάτοικοι.
Από το έτος 1935 το Κοινoτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφαση του είχε ζητήσει να αλλάξει η Κοινότητα το όνομα της «Νέα Σφαγεία» επειδή ήταν κακόηχο και να μετονομαστεί σε Κοινότητα Ταύρου.
Μάλιστα για το σκοπό αυτό είχε αποστείλει προς την Κεντρική Διοίκηση μαζί με την απόφαση της και σχετική γνώμη του τότε Δασκάλου και Ακαδημαϊκού Δημ. Γρηγ. Καμπούρογλου.
Έτσι, μετά την εγκριτική απόφαση της Κεντρικής Διοίκησης , η Κοινότητα από τον Ιούλη του 1936 άρχισε να εμφανίζεται με το νέο της όνομα, Κοινότητα Ταύρου. Aργότερα η ίδια η Κοινότητα με το από 19/12/1942 Κανονιστικο Διάταγμα «Περί αναγνωρίσεως Δήμων εν των Νομώ Αττικοβοιωτίας» αναγνωρίστηκε σε Δήμο.
Η περιοχή που σήμερα αποτελεί το Δήμο Ταύρου, ανήκε μέχρι τα 1934 στον Δήμο Αθηναίων και ήταν γεμάτη περιβόλια. Κοβόταν στα δύο, όπως και σήμερα, από τις γραμμές του τρένου του Ο.Σ.Ε. Από την πλευρά των γραμμών (σημερινή περιοχή Εσταυρωμένου) και στην οδό Κωνσταντινουπόλεως, υπήρχαν προχώματα για την άσκηση των στρατιωτών του στρατοπέδου ΡΟΥΦ.
Μεταξύ των προχωμάτων αυτών και την θέση περίπου του σημερινού Ιερού Ναού Εσταυρωμένου, υπήρχε από το 1905, ίσως και παλαιότερα (κατά μία παράδοση από την εποχή του Όθωνα και της Αμαλίας) ένα μικρό εκκλησάκι που λειτουργούσε συνήθως κάθε Κυριακή, με στρατιωτικό παπά μετά από πρωτοβουλία του λοχαγού του μηχανικού Θ. Παπούλια. Αυτός κάθε Κυριακή έφερνε τους στρατιώτες του στρατοπέδου ΡΟΥΦ για εκκλησιασμό και μεριμνούσε πάντα για την συντήρηση του μικρού αυτού ναΐσκου.
Τα έσοδα από την λειτουργία του, προσφέρονταν την εποχή εκείνη στο Ορφανοτροφείο της Βουλιαγμένης στο οποίο είχε δοθεί “τιμής ένεκεν” η επικαρπία του. Εκτός από τον Εσταυρωμένο υπήρχαν και άλλα μικρότερα εκκλησάκια στην περιοχή , όπως η Αγία Άννα, ο Αϊ Γιάννης ο Ρέντης, ο Αϊ Γιάννης ο Ταύρος, η Παλαιοπαναγιά, η Αμπελοπαναγιά, η Παναγιά η Πλατάνα.
Συνέχεια σχεδόν του Ιερού Ναού του Εσταυρωμένου, υπήρχαν τα πλινθόκτιστα κτίρια του Χέλμη, από τα οποία τρία δωμάτια αποτέλεσαν το πρώτο σχολείο της περιοχής ( 1905-1910) ιδιωτικό, αφού ήταν νοικιασμένο από ένα δάσκαλο. Στην περιοχή του Εσταυρωμένου, συγκεκριμένα από τις σιδηροδρομικές γραμμές μέχρι την σημερινή οδό Μενελάου , εκτείνονταν τα Μανιάτικα, όπως λέγονταν μέχρι σήμερα, από τους πρώτους Μανιάτες κατοίκους. Λιγοστά ήταν τότε τα σπίτια της περιοχής αυτής.
Στην περιοχή αυτή δεξιά και αριστερά από τις σιδηροδρομικές γραμμές προς τον Εσταυρωμένο, με τα λιγοστά σπίτια, το παρεκκλήσι του Εσταυρωμένου και τα χωράφια σπαρμένα με σανό, ήρθε το 1930 ο Ελευθέριος Βενιζέλος, μετά από πρόσκληση των Βενιζελικών οπαδών της περιοχής, με σκοπό την δημιουργία κατοικιών για την αποκατάσταση των προσφύγων.
Φτάνοντας με τα πόδια ο Ελευθέριος Βενιζέλος στις γραμμές του σιδηροδρόμου και βλέποντας τα χωράφια σπαρμένα με σανό, στράφηκε στον Υπουργό Πρόνοιας Μανώλη Εμμανουηλίδη, που τον συνόδευε και του είπε “χτίζε σπίτια και γρήγορα”.
Επενέβησαν οι οπαδοί που τον ακολουθούσαν και του πρότειναν να μην γίνουν τα χωράφια οικισμοί, γεγονός που θα παρεμπόδιζε την ανάπτυξη της περιοχής, αλλά να χορηγηθούνε στο Συνεταιρισμό που υπήρχε τότε στην περιοχή αυτή.
Ο Συνεταιρισμός αυτός θα αναλάμβανε αργότερα με την σειρά του, να οικοπεδοποιήσει την περιοχή και να την χορηγήσει σαν ιδιόκτητους χώρους στους επιθυμούντες , όπου ο καθένας θα μπορούσε να κτίσει κατά την δική του κρίση.
Πιο δίπλα βρίσκεται η περιοχή της Πλατάνας, της οποίας το όνομα είναι τόσο παλιό, όσο και η περιοχή.
Κατά μία παράδοση το όνομα της οφείλεται στο γεγονός ότι από πολύ παλιά, πριν από το 1900 και ακόμα παλιότερα, τα μέρη αυτά επειδή ήταν απλωμένα και ανοιχτά προς όλες τις κατευθύνσεις, όπως ακριβώς συμβαίνει να απλώνουν τα κλαδιά τους τα πλατάνια, ονόμασαν τότε ολόκληρη την περιοχή αυτή Πλατάνα.
Στην περιοχή του Εσταυρωμένου, συγκεκριμένα από τις σιδηροδρομικές γραμμές μέχρι την σημερινή οδό Μενελάου , εκτείνονταν τα Μανιάτικα, όπως λέγονταν μέχρι σήμερα, από τους πρώτους Μανιάτες κατοίκους. Λιγοστά ήταν τότε τα σπίτια της περιοχής αυτής..
Σήμερα όμως δεξιά και αριστερά, όπου και να στρέψεις το βλέμμα σου θα δεις να ξεφυτρώνουν καμινάδες , τσιμεντένια ακαλαίσθητα κτίρια των διαφόρων βιομηχανικών και βιοτεχνικών μονάδων, παλιοσίδερα μαζεμένα σε οικόπεδα και ανάμεσα σε όλα αυτά το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ, που έχει μετατραπεί σε ένα οχετό ανοικτό, έτοιμο να μεταφέρει και να μεταδώσει κάθε είδους μολυσματική νόσο.
Από την πλευρά της οδού Πειραιώς, όπου σήμερα εκτείνονται οι προσφυγικές πολυκατοικίες του Αϊ Γιώργη, υπήρχαν όπως τα έλεγαν από την ίδρυση του νεοελληνικού Κράτους τα Εθνικά Κτήματα. Αυτά έλεγαν, όσα πριν από την επανάσταση του 1821, ανήκαν σε Τούρκους αξιωματικούς ή ιδιώτες, σε τούρκικα θρησκευτικά Ιδρύματα ή ακόμα και στον ίδιο τον Σουλτάνο και τα οποία περιήλθαν στην δικαιοδοσία του επαναστατημένου Έθνους, μετά την επικράτηση της Επανάστασης.
Τέτοια κομμάτια Εθνικής γης υπήρχαν σε ολόκληρη την τότε ελεύθερη Ελλάδα. Μερικά από αυτά βρέθηκαν να υπάρχουν και στην περιοχή του Δήμου μας. Σε αυτά τα Εθνικά Κτήματα ήρθαν για να στηρίξουν αργότερα, τις παράγκες τους οι πρόσφυγες της Μικρασιατικής καταστροφής. Αυτά χωριζόντουσαν από την οδό Πειραιώς σε δύο τμήματα.
Το ένα τμήμα, που εκτεινόταν από την οδό Πειραιώς μέχρι την σημερινή οδό Κων/λεως, χρησίμευσε για να στηθούν τα Γερμανικά παραπήγματα και αργότερα οι προσφυγικές πολυκατοικίες του Αϊ Γιώργη.
Το άλλο τμήμα που εκτεινόταν από την οδό Πειραιώς μέχρι την σημερινή οδό Αγίας Σοφίας χρησίμευσε για να στηθούν οι παράγκες και αργότερα οι προσφυγικές πολυκατοικίες της Κοίμησης Θεοτόκου ή Παναγίτσας, όπως συνηθίζεται να λέγονται μέχρι σήμερα.
Πριν από την εγκατάσταση των προσφύγων (1925-26) ο χώρος αυτός όπου σήμερα εκτείνονται οι προσφυγικές πολυκατοικίες του Αϊ Γιώργη , ήταν αραιοκατοικημένος, έχοντας για κατοίκους μερικούς κτηματίες και περιβολάρηδες, των οποίων τα κτήματα βρισκόντουσαν γύρω από τα ονομαζόμενα Εθνικά Κτήματα.
Στην περιοχή αυτή του Ταύρου, ήρθαν να εγκατασταθούν οι πρώτοι κάτοικοί της, άνθρωποι ξεριζωμένοι από τα πάτρια εδάφη τους. Ήταν οι πρόσφυγες που μετά την Μικρασιατική καταστροφή ήρθαν να κατοικήσουν και να ξαναφτιάξουν την ζωή τους. Η εγκατάσταση των προσφύγων άρχισε να γίνεται σταδιακά από το 1922 μέχρι τις αρχές του 1927.
Με την εγκατάσταση των προσφύγων άρχισε η περιοχή να σφύζει από ζωή και να δημιουργούνται εστίες κοινωνικής δραστηριότητας. Από την Θεμελίωση των προσφυγικών πολυκατοικιών επί της Πειραιώς από τον τότε Πρωθυπουργό Γ. Παπανδρέου (15-6-1965)
Οι πρόσφυγες δημιούργησαν εκπολιτιστικούς και εξωραϊστικούς Συλλόγους, που είχαν σαν σκοπό την αξιοποίηση της περιοχής τους και την διατήρηση των ηθών και εθίμων των χαμένων πατρίδων, μπήκαν ενεργά στα επαγγελματικά τους Σωματεία, δημιούργησαν Αθλητικούς Συλλόγους και συσπειρώθηκαν όλοι γύρω από τον Προσφυγικό τους Σύλλογο, για να αγωνισθούν για την λύση του προσφυγικού τους προβλήματος, που δυστυχώς μέχρι σήμερα συνεχίζει να υπάρχει αρκετά έντονο.
Χαρακτηριστικά
Διασχίζεται από το μεγάλο ρέμα του Προφήτη Δανιήλ το οποίο υπήρχε από τα αρχαία χρόνια στο υδραυλικό δίκτυο της Αττικής και καταλήγει στον Κηφισό στην Εθνική Οδό Αθηνών Λαμίας λίγο πάνω από την Λαχαναγορά, το ρέμα του Προφήτη Δανιήλ διασώθηκε επειδή έμεινε ανεπηρέαστο από την ραγδαία οικιστική ανάπτυξη της Αθήνας τον 20ο αιώνα, η περιοχή του δεν κατοικήθηκε.
Στα βόρεια του Ταύρου υπάρχει το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΑ και στα δυτικά στα σύνορα με τον Ρέντη πολύ κοντά στο προπονητικό κέντρο του Ολυμπιακού οι εγκαταστάσεις των εργοστασίων της ΔΕΛΤΑ.
Στα ανατολικά του Ταύρου στην συμβολή της Λεωφόρου Πέτρου Ράλλη με την Πειραιώς πολύ κοντά στο κέντρο του οικισμού υπάρχει το Πάρκο Ηρώων, μια ήσυχη περιοχή με πολύ πράσινο, παιδικές χαρές, μικρά γήπεδα και Δημοτικό Θερινό Κινηματογράφο. Γύρω απο το πάρκο Ηρώων βρίσκονται το Διαρκές Στρατοδικείο Αθηνών και η Κεντρική Αποθήκη Υλικού Υπουργείου Κοινωνικών Υπηρεσιών. Στον Ταύρο λειτουργεί η Δημοτική Βιβλιοθήκη Κωστής Παλαμάς και το Δημοτικό Θέατρο Ταύρου (Πειραιώς 233 και Επταλόφου).
Συγκοινωνίες
Ο Ταύρος αποτελεί σημαντικό συγκοινωνιακό κόμβο της Αθήνας επειδή από την περιοχή διέρχονται τόσο οι γραμμές μετρό στην γραμμή Πειραιάς – Κηφισιά όσο και ο Προαστιακός σιδηρόδρομος στην γραμμή Πειραιάς- Χαλκίδα, χωρίς να υπάρχει συνάντηση ανάμεσα στις δυο συγκοινωνιακές γραμμές στην περιοχή του Ταύρου.
Ο σταθμός ηλεκτρικού(Γραμμή 1 Μετρό Αθήνας) του Ταύρου βρίσκεται ανάμεσα στους αντίστοιχους σταθμούς της Καλλιθέας και των Πετραλώνων επί της Οδού Θεσσαλονίκης στα όρια του δήμου με την Καλλιθέα. Ανακαινίστηκε πρόσφατα, διακοσμήθηκε με καλλιτεχνικές παραστάσεις και μετονομάστηκε σε Ελευθέριος Βενιζέλος για να τιμήσει τον μεγάλο Έλληνα πολιτικό που δημιούργησε το προάστιο του Ταύρου, δίνοντας στους Μικρασιάτες πρόσφυγες την περιοχή για την εγκατάστασή τους μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή. Ο προαστιακός σταθμός του Ταύρου περνάει σχεδόν μέσα από το κέντρο της πόλης παράλληλα με τις παλιές γραμμές του ΟΣΕ, είναι ο τέταρτος κατά σειρά προαστιακός σταθμός στον δρόμο για την Χαλκίδα μετά τον Πειραιά, την Λεύκα και τον Ρέντη, ακολουθεί μετά τον Ταύρο ο προαστιακός Σταθμός του Ρουφ, της ομώνυμου συνοικίας που βρίσκεται αμέσως βορειότερα.
Πολιτιστικοί Σύλλογοι – Σωματεία
Χορευτικός Όμιλος Ποντίων «ΣΕΡΡΑ»
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Σύλλογος Ποντίων Ταύρου
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Αθλητικοί σύλλογοι
Α.Π.Ο. Φωστήρας Ταύρου
Τα τηλέφωνα επικοινωνίας για τα γραφεία της ομάδας είναι 2103428112.
Τα Social Media του Φωστήρα: Facebook / Fostirasfc
Instagram / fostiras_fc
Επίσημο Site
Σύλλογος, με ένδοξη ιστορία 94 χρόνων, αποκαλούμενος και «Φονέας των γιγάντων», αγωνίζεται πλέον στην Γ΄ Εθνική με μοναδικό σκοπό να επανέλθει στις υψηλότερες κατηγορίες, όπου και πραγματικά ανήκει.
Πέρα από την επιτυχία της ανδρικής ομάδας, η διοίκηση του Φωστήρα στοχεύει στην ανάδειξη νέων ταλέντων μέσω των ακαδημιών του. Οι ακαδημίες είναι κάτι παραπάνω από ζωτικής σημασίας για το μέλλον του συλλόγου καθώς θα αποτελέσουν τα μελλοντικά «αστέρια» της ανδρικής ομάδας. Στόχος της ομάδας μέσω του προπονητικού προγράμματος, αλλά και των δράσεων των ακαδημιών (τελετές έναρξης και λήξης), είναι να δημιουργηθούν πειθαρχημένοι ποδοσφαιριστές, με πάθος, ταλέντο, υγεία σωματική και ψυχική.
Μάλιστα κατά την περσινή σεζόν 2019/20, η διοίκηση του Φωστήρα προχώρησε στην δημιουργία μαθητικής εξέδρας στους εντός έδρας αγώνες της πρώτης ομάδας, δίνοντας την ευκαιρία στους μικρούς του φίλους να νιώσουν τον παλμό του παιχνιδιού, και να δουν τους αγαπημένους τους πρωταγωνιστές από κοντά.
Σύλλογος Παλαιμάχων ΦΩΣΤΗΡΑ
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Α.Σ. Άγιαξ Ταύρου
Ο Α.Σ. ΑΓΙΑΞ ΤΑΥΡΟΥ δραστηριοποιείται στον χώρο του ποδοσφαίρου και απασχολεί 200 παίκτες
Τα στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας είναι τα εξής: Χαμοστέρνας και Κωνσταντινουπόλεως
(Β’Δημοτικό γυμναστήριο Ταύρου) “Χάρης Παυλίδης”
Τηλέφωνο/Fax:210-3428323
e-email: [email protected] Ο Α.Σ. ΑΓΙΑΞ ΤΑΥΡΟΥ δραστηριοποιείται στον χώρο του ποδοσφαίρου και απασχολεί 200 παίκτες
Τα στοιχεία επικοινωνίας της ομάδας είναι τα εξής: Χαμοστέρνας και Κωνσταντινουπόλεως
(Β’Δημοτικό γυμναστήριο Ταύρου) “Χάρης Παυλίδης”
Τηλέφωνο/Fax:210-3428323
e-email: [email protected]
Α.Ε. Αίολος-Ταύρος 2006
Η «Αθλητική Ένωση ΑΙΟΛΟΣ-ΤΑΥΡΟΣ 2006» αποτελεί συγχώνευση των ομάδων
Α.Ο ΑΙΟΛΟΣ, με έτος ιδρύσεως το 1961 και Α.Ε ΤΑΥΡΟΣ, με έτος ιδρύσεως το 1984.
Και τα δύο σωματεία είχαν σημαντικές διακρίσεις σε όλη τη διαδρομή τους, και
αγωνίστηκαν πολλές φορές σε ανώτερες κατηγορίες. Τον Μάιο του 2006 οι Διοικήσεις
και των δύο σωματείων αποφάσισαν από κοινού να ενώσουν τις δυνάμεις τους με στόχο
την συνέχιση της προσφοράς τους προς τη νεολαία του Δήμου Ταύρου.
• Μετά την ένωση, η ΑΕ ΑΙΟΛΟΣ-ΤΑΥΡΟΣ 2006 αποτελεί τον μοναδικό σύλλογο με
ομάδες Μπάσκετ και Βόλεϊ για την περιοχή του Ταύρου.
• Την αγωνιστική περίοδο 2020-2021 η Ανδρική ομάδα μπάσκετ του συλλόγου αγωνίζεται
στην Α΄ κατηγορία ΕΣΚΑ, ενώ στα πρωταθλήματα της Ελληνικής Ομοσπονδίας
Καλαθοσφαίρισης συμμετέχουν επίσης και οι ομάδες των Εφήβων, των Παίδων και
Παμπαίδων. Επίσης εκτός από την Γυναικεία ομάδα Βόλεϊ του συλλόγου η οποία
αγωνίζεται στην Β’ Εθνική ΕΣΠΕΔΑ, στα πρωταθλήματα της Ελληνικής
Πετοσφαίρισης συμμετέχουν επιπλέον η ομάδα των Nεανίδων, Κορασίδων και των
Παγκορασίδων.
• Ο σύλλογος διατηρεί τμήματα υποδομών, όλων των ηλικιών (από 6 έως 18 ετών) και έχει
δημιουργήσει μια αθλητική κυψέλη όπου εκατοντάδες νέοι και νέες απασχολούνται
δημιουργικά, προάγοντας στην αθλητική ιδέα.
• Η έδρα της ομάδας είναι στο κλειστό Δημοτικό Γυμναστήριο Μοσχάτου – Ταύρου
«Τιμόθεος Ευγενικός», επί της οδού Ελ. Βενιζέλου & Μαινεμένης, χωρητικότητας 450
φιλάθλων.
ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ
Διεύθυνση: Ελ Βενιζέλου & Μαινεμένης, Ταύρος
Ώρες Γραμματείας: Τρίτη: 16:30 – 20:30
Τετάρτη: 16:30 – 18:30
Πέμπτη: 16:30 – 19:00
Σάββατο: 9:00 -13: 30
Κυριακή: 9:00 – 13:30
Τηλέφωνο: 2103424429
Kινητό Τηλέφωνο: 6970987221
https://aiolosvolley.weebly.com
email: [email protected]
Α.Ο Δ.Α.Ο Ταύρου Επιτραπέζια Αντισφαίριση
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Γυμναστικός Σύλλογος Θησέας
Από τη μέρα της ίδρυσής του, ο Γυμναστικός Σύλλογος Θησέας βοηθά, με διαπιστευμένους έμπειρους προπονητές, στη βελτίωση της υγείας, τη φυσικής κατάστασης και στην επίτευξη των στόχων των αθλούμενων του. Όλοι μπορούν να αθληθούν, ανεξάρτητα από την ηλικία, τους τραυματισμούς και το επίπεδο φυσικής τους κατάστασης, αφού το πρόγραμμα τροποποιείται ξεχωριστά για κάθε άτομο και το βοηθά να γίνει πιο υγιές και πιο fit. Οι προπονήσεις είναι ένας τρόπος ζωής που χαρακτηρίζεται από ασφαλή, αποτελεσματική άσκηση και υγιεινή διατροφή. Μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επίτευξη οποιουδήποτε στόχου, από τη βελτίωση της υγείας έως την απώλεια βάρους και την αναβάθμιση των αθλητικών επιδόσεων. Το πρόγραμμα λειτουργεί για όλους: από άτομα που γυμνάζονται πρώτη φορά έως άτομα που προπονούνται εδώ και χρόνια.
Τηλ. επικοινωνίας: 6944750301
Έδρα: Πίνδου 1, Ταύρος
Μινώταυρος Α.Ο Ταύρου
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Σύλλογοι & Σωματεία
Σε αυτή την λίστα παρουσιάζονται Σύλλογοι & Σωματεία (πολιτιστικοί & αθλητικοί) που υφίστανται και έχουν δράση ταυτόχρονα και στις δύο περιοχές του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου.
ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΤΙΣΦΑΙΡΙΣΗΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Α.Σ.Π.Κ.Δ.Τ Επιτραπέζια Αντισφαίριση Μοσχάτου – Ταύρου
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Αθλητικός Σύλλογος Χάντμπολ ΔΙΑΣ Μοσχάτου – Ταύρου
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, Περιφερειακό Τμήμα Μοσχάτου – Ταύρου
Το Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου συστάθηκε για πρώτη φορά το 1991 ως Περιφερειακή Επιτροπή Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δήμου Μοσχάτου και τελευταία μετεξελίχθηκε σε Περιφερειακό Τμήμα Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου. Οι κύριες δράσεις του αφορούν το φιλανθρωπικό έργο που επιτυγχάνεται μέσω της συλλογής και διανομής τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης σε οικογένειες αναξιοπαθούντων συμπολιτών μας καθώς η διοργάνωση εκπαιδευτικών σεμιναρίωνγια την παροχή πρώτων βοηθειών.
Τηλ: 210-9426461
email:[email protected]
RSF Hellas Ελληνική Εθελοντική Ομάδα Επικοινωνιών & Διάσωσης
Η RSF Hellas, είναι σύλλογος με έδρα τον Δήμο Μοσχάτου – Ταύρου,
τα μέλη της συμμετείχαν σε επιχειρήσεις από το 2004 ως αυτόνομη ομάδα και την προσωρινή ονομασία “ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΠΡΩΤΩΝ ΒΟΗΘΕΙΩΝ ΚΕΝΤΑΥΡΟΣ”.
To 2007 μετά τις πυρκαγιές στην Πελοπόννησο αποφασίστηκε η αναδιοργάνωση και ο επαναπροσδιορισμός της με νέα επωνυμία, έτσι από το 2011 λειτουργεί με την επωνυμία RSF
Hellas με τη μορφή συλλόγου με αναγνώριση του Πρωτοδικείου Αθηνών. Η RSF Hellas είναι πιστοποιημένη από την Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη από το 2011 και είναι από τις 8 Μαΐου 2019, μέλος στον INSARAG (International Search and Rescue Advisory Group) των Ηνωμένων Εθνών, καθιστώντας μία από τις λίγες διεθνώς αναγνωρισμένες εθελοντικές οργανώσεις στην Ελλάδα. Η RSF Hellas είναι μόνιμο μέλος και γραφείο στην Ελλάδα διεθνών οργανισμών, μέλος Ελληνικών και Διεθνών Δικτύων συνεργασίας και αναγνωρισμένο εκπαιδευτικό κέντρο του Emergency Care & Safety Institute. Πραγματοποιεί δράσεις προς την Κοινότητα και στηρίζει ευάλωτες ομάδες. Είναι ο πρώτος Ελληνικός Εθελοντικός φορέας που εφαρμόζει διαδικασίες διαχείρισης
ποιότητας ISO 9001:2015 για τις εκπαιδεύσεις του, τις υγειονομικές καλύψεις του, τις διασωστικές δράσεις του καθώς και μέρος των εγκαταστάσεων του.
Περισσότερες πληροφορίες στο www.rsfhellas.net
Φιλοζωική Δράση Εθελοντών Μοσχάτου – Ταύρου
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Πνευματικός Σύνδεσμος Κρητών Μοσχάτου – Ταύρου
Θερμοπυλών 12, Μοσχάτο
Τηλ. 694 652 2138 – 210 481 6193
Ο Πνευματικός Σύνδεσμος Κρητών Μοσχάτου Ταύρου, εδρεύει στο Μοσχάτο και συγκεκριμένα επί της οδού Θερμοπυλών αρ. 12, έχει ιδρυθεί το έτος 1962 και από τότε μέχρι και σήμερα προάγει και ενισχύει τους δεσμούς με την Κρήτη, ενώνει τους Κρήτες του Μοσχάτου και του Ταύρου και φροντίζει για την συνέχιση των εθίμων και των παραδόσεων.
Με πλούσια πολιτιστική και πολιτισμική δράση, ο Σύλλογός έχει καταφέρει να καθιερωθεί στο δήμο μας και στα πολιτιστικά του δρώμενα.
Στο σύλλογο λειτουργεί τμήμα Κρητικών Παραδοσιακών Χορών όλων των επιπέδων και ηλικιών, με χοροδιδάσκαλο τον κύριο Τάσο Παπαγιαννόπουλο. Το χορευτικό του συλλόγου έχει συμμετάσχει σε αρκετές εκδηλώσεις έξω από τα όρια του Δήμου μας και έχει λάβει για τις συμμετοχές του αυτές τιμητικές διακρίσεις.
Επίσης λειτουργούν τμήματα παραδοσιακών μουσικών οργάνων, για λύρα, λαούτο, μαντολίνο, κλπ με δάσκαλο μουσικής τον κύριο Ανδρέα Αρβανίτη.
Ο Σύλλογος διαθέτει ακόμη και πλούσια δανειστική βιβλιοθήκη.
Ο Πνευματικός Σύνδεσμος Κρητών Μοσχάτου-Ταύρου, διοργανώνει μια σειρά από πολιτισμικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις κάθε χρόνο με βάση επετείους και ορόσημα ιστορικά και πολιτισμικά της Κρήτης. Μερικά από αυτά είναι η εκδήλωση του Καζανέματος, η Εκδήλωση για την Μάχη της Κρήτης, ο ετήσιος χορός του Συλλόγου και η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας, η γιορτή του Κλήδονα, το Γεύμα της Αγάπης.
Παράλληλα με την καθιερωμένη δράση του έχει οργανώσει μια σειρά από παρουσιάσεις ιδιαίτερης αισθητικής και σημειολογικής σημασίας. Μερικές από αυτές είναι οι: Εκδήλωση για τον Ειρηναίο Γαλανάκη, Εκδήλωση για το έτος Νίκου Καζαντζάκη, Εκδήλωση για τον Μεγάλο Θεατράρχη Μάνο Κατράκη.
Επίσης διαλέξεις, προβολές ντοκιμαντέρ και ταινιών καθώς και σεμινάρια κρητικής διατροφής έχουν πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα του Συλλόγου.
Φιλοζωικό Σωματείο Αδέσποτες Φωνές – Stray Voices Μοσχάτου Ταύρου
Το πεδίο θα ενημερωθεί σύντομα.
Τα κείμενα των συλλόγων συντάχθηκαν με μέριμνα των φορέων