Ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Μοσχάτου-Ταύρου για τον εκλογικό νόμο της Αυτοδιοίκησης
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, κατά τη συνεδρίασή του την Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021, ενέκρινε με ευρεία πλειοψηφία το παρακάτω ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, σε συνεδρίαση του τη Παρασκευή 26 Φεβρουαρίου 2021 σχετικά με την ανάδειξη των Δημοτικών Αρχών και αφού έλαβε υπόψη τις σημαντικές προτάσεις που διατυπώθηκαν με τα ψηφίσματα των δύο Κοινοτήτων μας σε Μοσχάτο και Ταύρο, εξέδωσε το παρακάτω ψήφισμα:
Α. Το σχέδιο νόμου προωθεί αλλαγές αποκλειστικά στο σύστημα εκλογής των δημοτικών αρχών και δεν ανοίγει κανένα ζήτημα μεταρρυθμιστικού χαρακτήρα.
Η χώρα μας χρειάζεται μία ολοκληρωμένη θεσμική παρέμβαση στην κατεύθυνση:
- της αποκέντρωσης με τη μεταφορά πόρων και αρμοδιοτήτων από το Κεντρικό Κράτος προς την Αυτοδιοίκηση
- της προώθησης της οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ στο πλαίσιο της φορολογικής αποκέντρωσης
- της ενίσχυσης της καταστατικής θέσης των αιρετών
- της θέσπισης ενός εκλογικού συστήματος που θα κατοχυρώνει τη δημοκρατική διαδικασία και θα διασφαλίζει την κυβερνησιμότητα, ενισχύοντας τη λαϊκή συμμετοχή.
Χρειάζεται μια μεταρρύθμιση η οποία θα δίνει μία νέα ταυτότητα στην αυτοδιοίκηση, και θα σηματοδοτεί τον ευρωπαϊκό της προσανατολισμό.
Θέλουμε μια αυτοδιοίκηση θεσμικά ισχυρή, οικονομικά αυτοδύναμη, σύγχρονη και ευρωπαϊκή, με ρόλο στην τοπική ανάπτυξη και συνταγματικά κατοχυρωμένες αρμοδιότητες
Διεκδικούμε:
- Τη θεσμική ενίσχυση της αυτοδιοίκησης με νέες αποκλειστικές αρμοδιότητες και τους αντίστοιχους πόρους όπως ενδεικτικά στην κοινωνική φροντίδα και πρόνοια, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας, το περιβάλλον, τον χωροταξικό και πολεοδομικό σχεδιασμό, την εκπαίδευση και προσχολική αγωγή, την τοπική ανάπτυξη, την απασχόληση, την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών κλπ. Η υγειονομική κρίση έδειξε για ακόμη μία φορά πως η αυτοδιοίκηση έχει τεράστιες δυνατότητες άσκησης ολοκληρωμένων πολιτικών σε πολλούς τομείς.
- Τη διαμόρφωση ενός θεσμικού πλαισίου οικονομικής αυτοδυναμίας των ΟΤΑ με την κατοχύρωση της απόδοσης των θεσμοθετημένων πόρων από το κράτος, με αποκέντρωση φόρων, με τη θέσπιση αρμοδιότητας στους ΟΤΑ για καθιέρωση τοπικής φορολογίας και τον προσδιορισμό των προϋποθέσεων αυτής, χωρίς την επιπλέον επιβάρυνση των πολιτών. Κατοχύρωση του ρόλου των δήμων στη διαμόρφωση των χρηματοδοτικών προγραμμάτων και εργαλείων, τομεακά και τοπικά.
- Την εδραίωση της διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης με την άρση κάθε νομοθετικής διάταξης η οποία διαμόρφωσε τα τελευταία χρόνια ένα συγκεντρωτικό και αυταρχικό σύστημα ελέγχου των λειτουργιών των δήμων.
- Την άρση της πολυνομίας. Τον εξορθολογισμό του θεσμικού πλαισίου του ελέγχου νομιμότητας καθώς και της δικαιοδοσίας των ελεγκτικών αρχών και τη διαμόρφωση ενός νέου συστήματος προληπτικού, κατασταλτικού και εσωτερικού έλεγχου.
Τη στελέχωση των δήμων με προσωπικό αυξημένων προσόντων.
Β. Το νέο εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση πρέπει να διασφαλίζει την Κυβερνησιμότητα των Δήμων, δεδομένου ότι οι εκλογές γίνονται κάθε 4 η 5 χρόνια και δεν υπάρχει δυνατότητα διεξαγωγής νέων δημοτικών εκλογών εντός της ίδιας θητείας, όπως μπορεί να συμβεί με τη προκήρυξη εθνικών εκλογών σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ή απώλεια της Κυβερνητικής πλειοψηφίας.
- Ο Νόμος Κλεισθένη αποδείχθηκε ουσιαστικά ανεφάρμοστος. Τα διαλυτικά φαινόμενα που παρουσιάστηκαν σε μεγάλο αριθμό Δήμων της χώρας, απόρροια των ρυθμίσεων του, επέφεραν νέες ρυθμίσεις,- προκειμένου να λειτουργήσουν οι Δήμοι- με τις οποίες απαξιώνονται τα Δημοτικά Συμβούλια αφού μεταβιβάστηκαν πολύ περισσότερες αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές.
- Η μεγάλη αντίφαση του Κλεισθένη ήταν ότι ενώ πρέσβευε την απλή αναλογική, στη πράξη ήταν αναλογική αλά καρτ, αφού οι Δημοτικοί Σύμβουλοι εκλέγονταν από τον Α γύρο, ενώ οι Δήμαρχοι αν δεν λάμβαναν το 50+1 εκλέγονταν στον δεύτερο γύρο!
- Το σχέδιο νόμου δεν απαντά ουσιαστικά στον νόμο Κλεισθένη, πολύ δε περισσότερο αφού δεν διασφαλίζει το κύρος της νίκης ενός συνδυασμού με ευρεία λαική νομιμοποίηση της εκλογής με 50% συν 1.
- Είμαστε για λόγους αρχής και όχι σκοπιμότητας υπέρ της εκλογής των Δημοτικών αρχών με το 50%+1. Εφόσον όμως η Κυβέρνηση εμμένει στη πρόθεση της για εκλογή των δημοτικών αρχών με 43%, απαιτείται να υπάρχει μια ασφαλής διαφορά του πρώτου από τον δεύτερο συνδυασμό, 5 ποσοστιαίων μονάδων, ώστε να εμπεδώνεται η πλήρης νομιμοποίηση της λαϊκής ετυμηγορίας
- Ο πλειοψηφών δημοτικός συνδυασμός εφόσον πάρει ποσοστό έγκυρων ψηφοδελτίων 50% συν 1 , να λαμβάνει τα 3/5 των εδρών, ενώ ο πλειοψηφών συνδυασμός με ποσοστό ψήφων πάνω από το 60% να λαμβάνει αναλογικά τις τυχόν επιπλέον αδιάθετες έδρες
- Είμαστε αντίθετοι στην μείωση των εδρών των Δημοτικών Συμβουλίων γιατί έτσι περιορίζεται η συμμετοχή περισσοτέρων εκπροσώπων των δημοτών στη λειτουργία του Δήμου κάθε περιοχής και δυσχεραίνεται η ανανέωση των αιρετών οργάνων
- Είμαστε αντίθετοι με την κατάργηση των Κοινοτήτων οι οποίες όχι μόνο δεν πρέπει να καταργηθούν αλλά αντίθετα χρειάζεται να αναβαθμιστούν με ουσιαστικές αρμοδιότητες
- Πρόεδρος της Κοινότητας να εκλέγεται ο πλειοψηφών Σύμβουλος του πλειοψηφούντος συνδυασμού στη κοινότητα. Σε διαφορετική περίπτωση όπου ντε φάκτο ο πρόεδρος ανήκει στην δημοτική αρχή ανεξάρτητα από το αποτέλεσμα στη Κοινότητα, αλλοιώνεται η βούληση των ψηφοφόρων.
- Οι υποψήφιοι κοινοτικοί σύμβουλοι πρέπει να περιλαμβάνονται στα ψηφοδέλτια των δημοτικών συνδυασμών, καθώς οι Δημοτικοί Συνδυασμοί είναι αυτοί που αναλαμβάνουν δεσμεύσεις για το σύνολο του Δήμου.
- Να διατηρηθεί το ποσοστό 40% ανά φύλο επί του συνολικού αριθμού υποψηφίων κάθε συνδυασμού.
Το παρόν να σταλεί στο Υπουργείο Εσωτερικών, στην ΚΕΔΕ, στην ΠΕΔΑ, να αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του Δήμου και να σταλεί στα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Επίσης για λόγους δεοντολογίας και σεβασμού του ρόλου των Κοινοτικών Συμβουλίων να σταλούν μαζί με παρόν και τα ψηφίσματα των δύο Κοινοτικών Συμβουλίων μας.
Για το Δημοτικό Συμβούλιο
Ο Πρόεδρος
Αθανάσιος Μελίστας
ΕΠΙΣΥΝΑΠΤΟΜΕΝΑ ΨΗΦΙΣΜΑΤΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΑΥΡΟΥ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΜΟΣΧΑΤΟΥ
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου, που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στις 3Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 19.00, εκδίδει το ακόλουθο ψήφισμα:
ΨΗΦΙΣΜΑ
Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους. Συμφωνεί με την ανεξάρτητη κάλπη διότι δίνει την δυνατότητα
Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.
Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
1. Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
2. Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
3. Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
4. Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
ΤΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΣΦΥΡΟΕΡΑΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
ΨΗΦΙΣΜΑ ΚΟΙΝΟΤΗΤΑΣ ΤΑΥΡΟΥ
Το Κοινοτικό Συμβούλιο Ταύρου, του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου, που συνήλθε σε τακτική συνεδρίαση στις 25 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 11.00 γνωμοδοτεί θετικά για το ακόλουθο ψήφισμα:
Η Κοινότητα, πυρήνας της ελληνικής κοινωνίας, θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α΄ Βαθμού, αποτελεί διαχρονικά την ραχοκοκαλιά της Ελλάδας. Ο θεσμός που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της καθημερινότητας του πολίτη – όσο απομακρυσμένη και αν είναι η Κοινότητα από την έδρα του Δήμου – είναι ο θεσμός του Συμβουλίου Κοινότητας και του Προέδρου της Κοινότητας. Καθημερινά, Πρόεδροι και Κοινοτικοί Σύμβουλοι διαχειρίζονται όλο το φάσμα των αρμοδιοτήτων, στεκόμενοι δίπλα στις ανάγκες των συμπολιτών τους.
Η μορφολογία του εδάφους της χώρας σε συνδυασμό με τις κοινωνικές και οικονομικές εξελίξεις οφείλουν να αποτελέσουν τον βασικό κορμό πάνω στον οποίο θα διαμορφωθεί ένα σύγχρονο αυτοδιοικητικό μοντέλο. Η ιδιαιτερότητα του κάθε τόπου (ορεινού, νησιωτικού, πεδινού, παραποτάμιου, παραλίμνιου, αστικού, περιαστικού) οφείλει να υποστηριχθεί και να αναδειχθεί από όλες τις διοικητικές δομές. Ένα σύγχρονο κράτος που σέβεται τους πολίτες του, χαράζει πολιτικές με την συμμετοχή όλων των ενδιαφερόμενων μερών. Εμπιστοσύνη, Συμμετοχικότητα, Αποδοτικότητα, Βιωσιμότητα και Διαφάνεια είναι οι θεμελιώδεις αρχές πάνω στις οποίες οφείλει η αυτοδιοίκηση να χτίσει τα θεμέλια της.
Το τελευταίο χρονικό διάστημα ανακοινώνεται συνεχώς στον τύπο η πρόθεση του Υπουργείου Εσωτερικών και της Κυβέρνησης να αλλάξουν συλλήβδην τον χάρτη της τοπικής αυτοδιοίκησης. Μια αλλαγή που προγραμματίζεται να γίνει χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος με όλους τους εμπλεκόμενους: πολίτες, αυτοδιοικητικούς, δημόσια διοίκηση.
Η κατάργηση Κοινοτήτων, οι συγχωνεύσεις τους και η συγκέντρωση αρμοδιοτήτων στις έδρες των Δήμων θα ερημώσει τα χωριά μας, θα υποβαθμίσει περαιτέρω την ζωή των κατοίκων στην επαρχία και θα δημιουργήσει πολίτες δύο ταχυτήτων. Η απομάκρυνση από τον Ευρωπαϊκό Χάρτη Τοπικής Αυτονομίας με την επαναφορά συγκεντρωτικού συστήματος αυτοδιοίκησης θα δώσει την χαριστική βολή. Ο ενεργός πληθυσμός της χώρας φεύγει, η επαρχία αποδεκατίζεται από πόρους και ανθρώπινο δυναμικό, το χαμόγελο έχει χαθεί!
Ως αιρετοί σύμβουλοι της τοπικής αυτοδιοίκησης ‘Α Βαθμού, σεβόμενοι τον θεσμό τον οποίο υπηρετούμε και τους συμπολίτες μας, ζητάμε:
- Συμμετοχή στη διαμόρφωση του νομοσχεδίου
- Αποφασιστικές αρμοδιότητες και πόρους για τις Κοινότητες
- Ανεξάρτητη κάλπη για την ανάδειξη των Συμβουλίων Κοινότητας
- Ξεκάθαρο θεσμικό πλαίσιο για την λειτουργία των επιπέδων της αυτοδιοίκησης
Το παρόν ψήφισμα να δημοσιευτεί στο τοπικό τύπο, να κατατεθεί ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου με αίτημα να εκδοθεί και από αυτό αντίστοιχο ψήφισμα υποστήριξης του θεσμού των Κοινοτήτων, να σταλεί στους Βουλευτές του νομού και στο Υπουργείο Εσωτερικών.
ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΚΟΙΝΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ
Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΚΑΠΛΑΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ