Ο αγώνας συνεχίζεται: Να μην εκποιηθεί το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ από το ΤΑΙΠΕΔ – ΝΑΙ στην παραχώρηση στο Δήμο και στους κατοίκους
Οι κατευθυνόμενες δημοσιεύσεις εναντίον του Δήμου Μοσχάτου – Ταύρου για το πρώην κτίριο του ΕΟΜΜΕΧ δεν πτοούν το Δήμο και τους πολίτες του επειδή το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών απέρριψε πρωτοδίκως την αγωγή που είχαμε υποβάλλει κατά των αποφάσεων του ΤΑΙΠΕΔ. Όμως, ο αγώνας συνεχίζεται καθώς όχι μόνο έχουμε έννομο συμφέρον επί των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ αλλά είμαστε δεσμευμένοι για τη προστασία του πολιτιστικού αποθέματος και των εμβληματικών μνημείων που βρίσκονται στο ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ. Συνεπώς, είναι δεδομένη από το Δήμο μας η άσκηση έφεσης στο Εφετείο και η οποία θα έχει ιδιαίτερη σημασία το αποτέλεσμα. Ξεχνούν βέβαια να αναφέρουν ότι απερρίφθη η προσφυγή του ΤΑΙΠΕΔ στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αττικής κατά των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου για αλλαγή όρων Δόμησης και χρήσεων γης με το χαρακτηρισμό του ακινήτου σε κοινωφελή χώρο πολιτισμού. Επίσης δεν αναφέρουν ότι η προσφυγή απερρίφθη και σε δεύτερο βαθμό από την Ειδική Επιτροπή του Άρθρου 152 Ν. 3463/06.
Είναι αδαείς όσοι μας εγκαλούν για το ότι ο Δήμος μας δεν προχώρησε σε ενέργειες για να συμμετάσχει στον πλειοδοτικό διαγωνισμό. Ο Δήμος ως Νομικό Πρόσωπο Δημοσίου Δικαίου δεν νομιμοποιείται να «τζογάρει» σε πλειοδοσίες που εμπορευματοποιούν τα πάντα στο όνομα του κέρδους. Ο Δήμος υποχρεούται να εφαρμόζει το δημόσιο λογιστικό και δεν είναι εταιρία real estate. Συνεπώς, συνεχίζουμε να διεκδικούμε το χώρο όχι για εμπορικές χρήσεις αλλά την μετατροπή του σε κοινωφελή χώρο.
Στην επεξεργασμένη πρόταση που έχουμε διατυπώσει δημόσια για τις νέες χρήσεις του κτιρίου, συμπεριλαμβάνουμε τη δημιουργία ενός οργανισμού με τίτλο «Impact Hub Tavros» με τη δημιουργία Θερμοκοιτίδων και Δικτύων υποστήριξης, τη διαμόρφωση συνεργατικών χώρων για νέους καλλιτέχνες, τη φιλοξενία νέων επιστημόνων σε Κυψέλες Επιχειρηματικότητας και τη λειτουργία ενός media Room lamp. Επίσης, τη στέγαση καλλιτεχνικών εργαστηρίων του Δήμου μας σε όλα τα πεδία του πολιτισμού και την εγκατάσταση του «Ψηφιακού Μουσείου Τοπικής Ιστορίας και Εθνικής Αντίστασης» για το οποίο έχουμε, ήδη, εξασφαλίσει τη χρηματοδότησή του.
Ο Δήμος Μοσχάτου- Ταύρου θα συνεχίσει με όλα τα μέσα να διεκδικεί την ανάληψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την ψήφιση ρύθμισης με την οποία θα επανέρχεται η κυριότητα του ακινήτου στο Ελληνικό Δημόσιο ώστε να παραχωρηθεί στον Δήμο και στους πολίτες.
Τέλος, από τη συγκεκριμένη κατευθυνόμενη δημοσίευση είναι αναμενόμενο το καλόπιασμα της εταιρίας που όπως αναφέρει «…είναι μία από τις μεγαλύτερες ολλανδικές εταιρείες ανάπλασης ακινήτων και έχει αναπλάσει παλαιά βιομηχανικά ακίνητα, έκτασης 1.500 στρεμμάτων…». Δυστυχώς για τους καλοθελητές και τους υποτακτικούς, η αξία και η σημασία της ιστορικής μνήμης των κατοίκων δεν τους ενδιαφέρει καθόλου παρά μόνο η «ανάπλαση» (gentrification) που εξοστρακίζει εκτός πόλης τους συμπολίτες αλλοιώνοντας το χαρακτήρα και τη φυσιογνωμία της περιοχής. Όσο αφορά δε το υποτιμητικό σχέδιο περί συσσιτίων του ΕΑΜ δείχνει την έλλειψη σεβασμού στην ιστορία αυτού του τόπου μας.
Ο Δήμαρχος Μοσχάτου- Ταύρου Ανδρέας Ευθυμίου μεταξύ των άλλων δήλωσε:
«Η διεκδίκηση του κτιρίου ΕΟΜΜΕΧ στον Ταύρο αποτελεί ένα διαχρονικό αίτημα, τόσο του πρώην Δήμου Ταύρου αλλά και του ενιαίου Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου. Η πάγια θέση μας είναι ότι οι πρώην αποθήκες του ΕΟΜΜΕΧ αποτελούν κρίσιμο «δημόσιο χώρο» γιατί συγκροτούν ένα εμβληματικό σημείο και σημαντικό τοπόσημο για την πόλη μας λόγω της ιστορικής διαδρομής του κτιρίου από τη δεκαετία του 1920. Τον Ιούλιο του 2021 δικαιωθήκαμε καθώς συμβάλαμε αποφασιστικά στην ιστορική απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Νεωτέρων Μνημείων του ΥΠΠΟΑ όπου χαρακτηρίζει ως νεότερο μνημείο το ακίνητο του ΕΟΜΜΕΧ «…που αποτελεί φορέα ιστορικής μνήμης και τεκμήριο της εξέλιξης της περιοχής στις αρχές του εικοστού αιώνα από ιστορική, πολιτισμική, πολιτιστική και κοινωνική άποψη».
Βασική μας προτεραιότητα αποτελεί η σύνδεση της επιστημονικής έρευνας με την παραγωγική ανασυγκρότηση και με τη δημιουργία Μονάδων Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, Δομών Απασχόλησης και Συνεργασιών με τα Δημόσια Πανεπιστημιακά ιδρύματα της περιοχής όπως το Πάντειο Πανεπιστήμιο, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Πανεπιστήμιο Δ. Αττικής, το οποίο στεγάζει τμήματά του στην πόλη μας, συνδέοντας την επιστημονική έρευνα με την παραγωγική ανασυγκρότηση.
Ο στρατηγικός μας στόχος υπηρετείται ομόφωνα από όλα τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου όσο και των βουλευτών όλων των κομμάτων της Ελληνικής Βουλής μέχρι να πετύχουμε την ικανοποίηση του δίκαιου αιτήματός μας. Η πρότασή μας είναι ρεαλιστική, αξιόπιστη και ιστορικά η ενδεδειγμένη». Ήδη ζήτησα από τον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου να συζητηθεί το θέμα στην προσεχή συνεδρίασή του .
Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου