side-area-logo

ΣΤΟ ΠΛΕΥΡΟ ΤΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑΣ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΑΙ ΤΟ Δ.Σ. ΜΟΣΧΑΤΟΥ-ΤΑΥΡΟΥ

Σε έκτακτη συνεδρίασή του που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017 με μοναδικό θέμα συζήτησης την απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου το οποίο έκρινε ότι οι παρατάσεις στις συμβάσεις ορισμένου χρόνου εργαζομένων στους Δήμους είναι αντισυνταγματικές, το Δημοτικό Συμβούλιο Μοσχάτου – Ταύρου ενέκρινε ομόφωνα το παρακάτω ψήφισμα που εισηγήθηκε ο Δήμαρχος της πόλης, Ανδρέας Ευθυμίου:

ΨΗΦΙΣΜΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΜΟΣΧΑΤΟΥ – ΤΑΥΡΟΥ

 • Η δημοσίευση των πρακτικών του Ελεγκτικού Συνεδρίου αναδεικνύει ένα μείζον ζήτημα που αφορά την Αυτοδιοίκηση, την Κοινωνία και πριν απ’ όλους τους ίδιους τους εργαζόμενους.
 • Εμείς ως Δήμος εφαρμόσαμε την νομοθεσία και παρατείναμε τις συμβάσεις αρχικά το καλοκαίρι του 2015 με δική μας βούληση, σύμφωνα με το άρθρο 49 του Ν.4325/2015 μέχρι το τέλος Νοεμβρίου του ΄15, και στη συνέχεια παρατείναμε τις συμβάσεις με βάση τους επόμενους ψηφισθέντες νόμους 4351/2015 και 4429/2016.
 • Δεν αρνηθήκαμε την εφαρμογή των παραπάνω Νόμων και δεν επιβαρύναμε τους Δημότες με αύξηση των Δημοτικών Τελών, δικαίωμα που μας παρείχε ο Νόμος και αυτό παρά το γεγονός ότι στον αριθμό των αρχικά 39 εργαζομένων προστέθηκαν και 21 εργαζόμενοι μετά την πρόσληψή τους που είχε γίνει αρχές του 2016. Έτσι σήμερα το σύνολο των εργαζομένων ΙΔΟΧ στην καθαριότητα ανέρχεται στους 60, οι οποίοι είχαν προσληφθεί όλοι με διαδικασίες ΑΣΕΠ.
 • Η Κυβέρνηση όφειλε ήδη διαβλέποντας εδώ και μήνες τα προβλήματα που προέκυπταν να έχει δρομολογήσει λύσεις.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο σέβεται τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης, αλλά διεκδικεί τη λύση του προβλήματος για το οποίο δεν έχει καμία απολύτως ευθύνη, ούτε η αυτοδιοίκηση, ούτε οι εργαζόμενοι, ούτε οι πολίτες οι οποίοι πληρώνουν δημοτικά τέλη αξιώνοντας η πόλη να είναι καθαρή.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο πιστεύει πως θα είναι άδικο, εξοντωτικό και απάνθρωπο να ζητηθεί από τους εργαζόμενους η επιστροφή δεδουλευμένων αποδοχών και μάλιστα για παρασχεθείσες υπηρεσίες στον πολύ δύσκολο από άποψη συνθηκών εργασίας τομέα της καθαριότητας.
 • Το Δημοτικό Συμβούλιο στηρίζει τους εργαζόμενους και γι’ αυτό ζητάμε να παραμείνουν όλοι οι συμβασιούχοι μέχρι τη λήξη των συμβάσεών τους στις 31-12-2017, ζητώντας να μην απολυθεί κανείς, όπως εισηγητικά συμφωνεί και η μειοψηφούσα άποψη στην παραπάνω Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Τυχόν δε απόλυση συνεπάγεται και καταβολή αποζημίωσης, σύμφωνα και με την ομόφωνη απόφαση της Ολομέλειας του Ελεγκτικού Συνεδρίου, πράγμα που σημαίνει, επιβάρυνση του Δήμου και κατ’ επέκταση των Δημοτών. Το Δημοτικό Συμβούλιο ζητά να μη θιγούν τα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.
 • Ταυτόχρονα θεωρούμε ότι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της υπηρεσίας καθαριότητας του Δήμου μας, λόγω της πολύμηνης μέχρι σήμερα υπηρεσίας τους, η οποία κυμαίνεται από 16 έως 31 μήνες, ενώ στις 31/12/2017 η προϋπηρεσία τους διαμορφώνεται σε 22 έως και 37 μήνες αντίστοιχα και λόγω των πραγματικών αναγκών της Υπηρεσίας Καθαριότητας σε καθημερινή βάση, απαιτούμε να μετατραπούν οι συμβάσεις τους σε αορίστου χρόνου.
 • Καλούμε την Κυβέρνηση να αναλάβει την πολιτική νομοθετική πρωτοβουλία για την επίλυση του προβλήματος που δημιουργήθηκε.
 • Καλούμε επίσης το ΥΠΕΣ να προχωρήσει άμεσα στην έγκριση – υλοποίηση της 17/30-1-2017 απόφασης του Δ.Σ. για πρόσληψη 13 μονίμων εργατών και οδηγών στην καθαριότητα, σύμφωνα με το άρθρο 7 του Ν.4368/2016.
 • Ο Δήμος Μοσχάτου – Ταύρου υπερασπίζεται τη μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους τους εργαζόμενους, ώστε να λήξουν παρόμοια φαινόμενα τώρα αλλά και στο μέλλον, εργασιακής ομηρίας και αβεβαιότητας, διατηρώντας το δημόσιο χαρακτήρα των υπηρεσιών καθαριότητας στους Δήμους.

 

                                                         

      Από το Γραφείο Τύπου του Δήμου Μοσχάτου-Ταύρου